Ciasto niezdrowe?

Kłopot jest mianowicie taki: lubisz piec, masz problem z trawieniem, chcesz jeść zdrowo i nie przytyć? Ciężka sprawa :)

Co zrobić, aby nasze wypieki były ciut zdrowsze niż w przepisie?

1) Użyj mniej cukru.

O połowę mniej. Nie smakuje? Za mało słodkie? Cóż, trzeba się odzwyczaić od mocno słodkiego smaku ;) Zauważyłam po sobie, że im mniej cukru spożywam, tym mniej go potrzebuję, aby coś było dla mnie wystarczająco słodkie. Aby spożywać mniej cukru można:
- nie kupować słodyczy, ciast i bułeczek w sklepach - robić wszystko samodzielnie
- nie słodzić kawy i herbaty - do kawy można użyć np. mleka ryżowego czy kokosowego, które jest naturalnie słodkie
- zastępować cukier zdrowymi zamiennikami - daktyle, dojrzałe banany (w plackach czy koktajlach zastępują cukier), miód, syrop klonowy, syrop z agawy

2) Użyj mleka roślinnego.

Jeżeli Twój żołądek źle reaguje na składniki zawierające laktozę, można je zamienić na roślinne substytuty.
- zamiast mleka zwierzęcego - roślinne
- zamiast masła - margarynę, bądź olej
- zamiast jogurtu lub śmietany - śmietanę sojową lub np. więcej mleka roślinnego.

3) Zamiast kalorycznej polewy użyj owoców.

Polewy są przeważnie tłuste i przecukrzone. Zamiast tego np. na serniku wyłóż sezonowe owoce i upiecz normalnie w piekarniku :)

4) Użyj mąki bezglutenowej.

Mąki niepszenne są dla nas lepsze ze względu na wartości odżywcze. Można użyć mieszanki mąk bezglutenowych, albo mąki pełnoziarnistej pszennej, która też jest lepszą opcją. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku mąki zamiana może spowodować nieudany wypiek. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest "klejem" trzymającym ciasto w całości. O ile jest to ciasto kruche, to zamiana mąki nie powinna mieć znaczenia (choć lepiej użyć mieszanki niż jednej maki, np. ryżowej, orkiszowej i żytniej). Jeżeli mówimy o cieście rosnącym lepiej dodać choć część mąki pszennej dla dobrej równowagi.

5) Jak zjesz ciasto to idź się poruszać :P

To nie sprawi, że ciasto będzie mniej niezdrowe, ale chociaż spalisz kalorie :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?