poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Makaronowe wstążki z sosem piwnym oraz pieczonymi warzywami


Ten pomysł ewoluował... Początkowo miałam ochotę na kurczaka pieczonego w piwie, ale uznałam, że niektóre części ptaka mogą nie zostać zjedzone (mój facet lubi tylko nóżki i piersi). Następnie chciałam zrobić piersi pieczone w piwie. Poszłam więc do sklepu po zakupy i zobaczyłam w Biedronce makaron pappardelle z suszonymi pomidorami... Postanowiłam go kupić, a piwny zamysł do niego dopasować :P Tak powstał sos piwny z kurczakiem do makaronu ;)

Mój facet po spróbowaniu sosu, zapytał:
- Grzybowy?
Z jakiegoś dziwnego powodu wyczuł tam grzyby xD Ale nie zdziwiłam się zbytnio... Raz stwierdził, że melon smakuje dla niego jak ziemniak, więc piwo mogło jak grzyby :P

Obiad zjadł jednak ze smakiem ;)

Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu Pappardelle z suszonymi pomidorami (lub innego)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- około połowa szklanki słodkiej śmietanki 30%
- około połowa puszki jasnego piwa
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu (mieszamy około 2 łyżek mąki z 2 łyżkami wody)
- cukinia
- 2 pomidory
- pietruszka
- 3 marchewki
- marynata do warzyw: 3 łyżki oleju kokosowego bezsmakowego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz)
przyprawy wg własnych preferencji: Prymat przyprawa do kurczaka pikantna, Kamis przyprawa kurczak smoky texan, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz)

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy do zbrązowienia. Przyprawiamy, zalewamy piwem i dusimy kilka minut. Sos zabielamy śmietanką, zagęszczamy mąką z wodą.

Warzywa obieramy (oprócz pomidorów), kroimy w talarki (pomidory w łódeczki). Przygotowujemy marynatę (mieszamy wszystkie składniki marynaty). Warzywa mieszamy dokładnie z marynatą. Wykładamy w  brytfannie, pieczemy do zbrązowienia.

Podawać z makaronem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?