Mój facet po spróbowaniu sosu, zapytał:
- Grzybowy?
Z jakiegoś dziwnego powodu wyczuł tam grzyby xD Ale nie zdziwiłam się zbytnio... Raz stwierdził, że melon smakuje dla niego jak ziemniak, więc piwo mogło jak grzyby :P
Obiad zjadł jednak ze smakiem ;)
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu Pappardelle z suszonymi pomidorami (lub innego)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- około połowa szklanki słodkiej śmietanki 30%
- około połowa puszki jasnego piwa
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu (mieszamy około 2 łyżek mąki z 2 łyżkami wody)
- cukinia
- 2 pomidory
- pietruszka
- 3 marchewki
- marynata do warzyw: 3 łyżki oleju kokosowego bezsmakowego, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz)
przyprawy wg własnych preferencji: Prymat przyprawa do kurczaka pikantna, Kamis przyprawa kurczak smoky texan, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz)
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy do zbrązowienia. Przyprawiamy, zalewamy piwem i dusimy kilka minut. Sos zabielamy śmietanką, zagęszczamy mąką z wodą.
Warzywa obieramy (oprócz pomidorów), kroimy w talarki (pomidory w łódeczki). Przygotowujemy marynatę (mieszamy wszystkie składniki marynaty). Warzywa mieszamy dokładnie z marynatą. Wykładamy w brytfannie, pieczemy do zbrązowienia.
Podawać z makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?