poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zupa ze świeżych ogórków, dyni i ziemniaków zagryzana wytrawnymi muffinami z żółtym serem



Sezon ogórkowy i mamy problem... Atak olbrzymich ilości ogórków! Co tu robić? Surowych nie jadam... Przetworów nie robię... A może zupa ogórkowa?

Wbrew pozorom zupa ze świeżych ogórków to bardzo dobry pomysł na obiad :) Docelowo miała to być zupa-krem... Jednakże, gdy po ugotowaniu i wymieszaniu przyniosłam memu facetowi do buzi łyżkę zupy do spróbowania, przed blendowaniem, On pomlaskał, wstał... Poszedł do kuchni, wziął do ust kolejną łyżkę zupy, minę miał zamyśloną. Myślałam, że nie smakuje... Ale On wypalił nagle:
- To najlepsza zupa ogórkowa jaką jadłem!
A to ci komplement... :)

W lodówce zalegał dodatkowo kawałek dyni, więc i jego postanowiłam wykorzystać. Brakowało jeszcze czegoś do zagryzienia. Za zwyczaj piekłam w tym celu kupne bagietki czosnkowe, jednakże tego dnia miałam ochotę na coś innego. Padło na babeczki z żółtym serem. Pasowały idealnie do zupy, choć same memu facetowi nie odpowiadały xD Zrobiłam mu małego psikusa, ponieważ nie spodziewał się, że muffinki w kolorowych papilotkach będą słone :P Miał skwaszoną minę po spróbowaniu, ale mnie i bez zupy bardzo smakowały ;) Były smaczne na ciepło (odgrzewane w mikrofali), jak i na zimno.

Składniki na zupę: 
- 6 świeżych ogórków (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę)
- kawałek dyni - ja miałam 1/3 dyni o wadze około 1,5 kg (zwykłej lub innej odmiany, pokrojonej w kostkę)
- 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kostkę)
- pół czerwonej cebuli
- pół opakowania serka Milandia śmietankowego z ziołami (lub innego np. topionego)
- litr bulionu warzywnego (z kostki lub własnej roboty)
przyprawy wg własnych preferencji: czosnek, pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, świeży majeranek i oregano

Ogórki podsmażamy na patelni z cebulą, aż się zaszklą. Można nie podsmażać, zupa i tak jest smaczna. W przypadku podsmażenia ogórków, dynię z ziemniakami podgotowujemy w bulionie około 30 minut, jeżeli ogórków nie podsmażamy, to wrzucamy warzywa do bulionu wszystkie na raz. Gotujemy wszystko do miękkości, w zależności od upodobań, aby warzywa były al dente, albo bardziej kleiste (ja preferuję kleiste). Pod koniec gotowania doprawiamy, oraz zabielamy serkiem. Zupę można zmiksować na krem.

Składniki na wytrawne muffiny:
(przepis: http://www.mojewypieki.com/post/muffiny-z-zoltym-serem z moimi zmianami)
- 250 g mąki ( użyłam połowy pszennej i połowy owsianej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 - 100 g startej dyni
- 150 g sera żółtego (użyłam parmezanu i mozzarelli)
- 75 ml oleju
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
inne przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
zioła do smaku, np. majeranek, oregano, szczypiorek itp.

Dodatkowo: ser do posypania (użyłam mozzarelli)

Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami; odłożyć.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce dynię i ser żółty, posiekane zioła. 
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia /nie miksować przy pomocy miksera/. 
Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek. Z wierzchu posypać startym żółtym serem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?