poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Domowy sos słodko-kwaśny z kurczakiem



Zostało mi w lodówce pół puszki ananasa po zrobionym cieście jak również miałam maminy przecier pomidorowy, więc uznałam, że robiąc sos zużyję dwa składniki, uchraniając je przed niechybnym przeterminowaniem :P

Składniki:
- 500 gram piersi z kurczaka
- pół puszki ananasa (albo więcej) + dwie łyżki soku ananasowego z puszki
- łyżka octu 
- mała cukinia
- 300 gram przecieru pomidorowego
- pół puszki kukurydzy
- mała cebula
przyprawy według własnych preferencji: sól, pieprz, cukier (aby zrównoważyć kwaskowatość przecieru pomidorowego), czosnek, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, przyprawa gyros

Cebulę podsmażamy. Cukinię obieramy, kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Kurczaka przyprawiamy przyprawą gyros i czosnkiem i podsmażamy. Dorzucamy cukinię, smażymy chwilę, po czym zalewamy wszystko przecierem pomidorowym i dusimy do miękkości. Po około 10 minutach wsypujemy kukurydzę oraz przyprawy, sok ananasowy oraz ocet, dusimy minutę do przeniknięcia smaków.

Podajemy z ryżem :) Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?