czwartek, 28 lipca 2016

"Enchiladas" z pstrągiem i warzywami




Jest to "nieco" zmieniona wersja klasycznego Enchiladas :) Jedyne co zostalo zachowane to fakt użycia tortilli oraz zapieczenie pod pomidorami w piekarniku :P

Pomysł się zrodził, gdyż doszłam do wniosku, że spożywamy z facetem zbyt mało ryb, a w zwyklej, upieczonej formie, ryby mi zbrzydły.

Postanowiłam więc ubrać rybkę w sukienkę z tortilli ;)

Smak jest specyficzny. Nie dla każdego pstrąg właściwie współpracuje z warzywami, ale według mnie warzywa go tutaj komplementują.

Składniki na 7 sztuk:

Farsz rybny:
- 0,8 kg pstraga - u mnie to był jeden dość duży pstrąg
przyprawy według własnych preferencji: rozmaryn, cytryna, sól i pieprz, olej

Farsz warzywny:
- 1 średni bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 20 oliwek
- łyżka pasty z pomidorów suszonych
przyprawy według własnych preferencji: czosnek, sól, pieprz, tymianek, marianek, papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona

Dodatkowo:
- puszka krojonych pomidorów w puszce
- 7 placków tortilla

Wykonanie:
Pstrąga należy dokładnie umyć, usunąć ewentualne pozostałości po patroszeniu. Następnie pstrąga smarujemy olejem, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku do miękości, około 15 minut w 150 stopniach. Należy uważać, aby ryby nie "przepiec". Proponuję zajrzeć po 8 minutach i sprawdzić czy już nie jest gotowa. Gdy ryba będzie gotowa, należy ją ostudzić i dokładnie uzbierać mięso do miski. Przyprawiamy je cytryną, rozmarynem, solą i pieprzem.

Bakłażana parujemy albo pieczemy. W obydwu przypadkach należy pozbyć się bakłażanowej goryczki. Bakłażana kroimy w talarki, obsypujemy solą i pozostawiamy go do puszczenia wody (około 30 minut). Następnie płuczemy go i w zależności od wybranej metody parujemy do miękkości (około 15 - 20 minut ) albo pieczemy w piekarniku do miękkości (około 15 minut w temperaturze 180 stopni). Paprykę obieramy, kroimy w ćwiartki, i pieczemy do miękkości (około 15 minut w temperaturze 180 stopni).

Warzywa kroimy i mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy według własnych upodobań.

Na tortilli układamy dwie łyżki farszu warzywnego oraz 1,5 łyżki farszu rybnego. Do naczynia żaroodpornego wylewamy 1/3 puszki pomidorów z puszki (pomidory można doprawić np. oregano). Tortille zawijamy w kwadrat, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu polewamy je resztą pomidorów z puszki. Zapiekamy do chrupkości w piekarniku.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A Tobie, ile garów zostało po gotowaniu?